Framfilm

Hans Østensen Berge (født 1. mars 1877 i Ringebu, død 24. februar 1934) var Norges første filmfotograf.

Han var sønn av Østen Hansen (f. 1852) og Anne Pedersdatter (f. 1854). Han vokste opp på Bergesvea i Fåvang. Bror av handelsfullmektig og fotograf og Øyvind Berge. Av folketellinga 1910 går det fram at han reiste til Amerika i 1902 og kom tilbake til Norge fra Minneapolis i 1907, og hadde base i hovedstaden.

Hans var filmfotograf og kinoeier. Han var mannen bak Framfilm (stiftet i 1914) og gjorde mange filmopptak i Norge. Med sin brede turnevirksomhet står Berge i en særstilling når det gjelder dokumentaropptak fra Norge.

Her er filmsnutter satt sammen fra Gudbrandsdalen, fra Tretten i Sør til Otta i nord. Mye er fra Ringebu. Takk til Nasjonalbiblioteket. Vi har prøvd å beskrive med undertitler hva som vises, men om du har korreksjoner eller utfyllende informasjon, send gjerne en melding til Knut Forkalsrud.

En annen film, lagt ut av Nasjonalbiblioteket på Youtube, er "Rypejakt i Gudbrandsdalen". Det må være fra Svinslåa. Hytta som vises 1:20 inn i filmen er "Storhaugsetra", omskrevet i Hemgrenda 2010 side 105-115, av Jon G. og Anders G. Fretheim. Grosserer Carl Mathias Bjerck Prøsch som kjøpte stedet i 1913.

Denne filmen går i hovedsak etter Peer Gynt vegen, og er innom Dørdalen, hvor Bergegardene på Baksida/Strand har seter, ca 1:09 inn i filmen.

To filmsnutter fra Vålbrua fra samme periode, "17de Mai i Vaalebro" og "Gateliv og kjendte folk i Vaalebro", er ikke kreditert Berge, men det er ikke så mange andre som kunne ha fått til noe slikt den gangen.

https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digifilm_2150280_20150930